Om oss

Livekarusellen är en stor musikturné där du turnerar ihop med andra artister. Du får chansen att spela inför publik både på hemmaplan och utanför din egen ort. Alla deltagande artister är garanterade minst tre spelningar. Du kan också spela dig vidare till distriktsfestival och den stora turnéavslutande riksfestivalen.
.
Livekarusellen 2015: The Uncharted, One Man Short, Filosoferna, Elin Wiigh. Foto: Helene Ermerud

Ansökan och deltagande

Du ansöker här på sajten under perioden 15 okt - 15 nov. Livekarusellen genomförs från januari till mars, följt av distriktsfestivaler i april. Den stora gemensamma riksfestivalen äger rum i maj/juni. Att delta i Livekarusellen är gratis.

Till ansökan >>

Alla är välkomna

Livekarusellen jobbar för en jämställd musikscen. Vi tar emot alla oavsett musikstil, erfarenhet och eventuellt annat studieförbund än Studiefrämjandet. Vi rekommenderar att du är minst 13 år för att vara med. Vissa distrikt har ett maxtak för antal deltagande artister. Där prioriteras åldersmässig, genremässig och geografisk spridning. Ett distrikt består i allmänhet av ett eller två län, till exempel Stockholm eller Örebro/Värmland.

Så här går det till

Livekarusellen inleds i de flesta fall med en stor spelning i varje distrikt där alla deltagare uppträder. Spelningen kallas Katapulten. Efter Katapulten arrangeras ett antal spelningar inom distriktet, som kallas turnéstopp. Några av artisterna går sedan vidare till en distriktsfestival. Där utses vilken eller vilka artister som ska representera distriktet i den gemensamma riksfestivalen.

Turnéstoppen sker både på stora och små scener. Ibland är det litet, intimt och du kommer verkligen nära din publik. Ibland gäller större scener med mer ljud- och ljusteknik, och därmed andra utmaningar att nå ut till publiken. Man lär sig mer genom variation, tror vi!

Få feedback

Både artistcoacher och andra artister ger dig feedback på dina framträdanden. Detta sker löpande under hela turnéperioden och är också ett sätt att hålla kontakten vid sidan av livescenen.

En chans att utvecklas

Livekarusellen gör dig och ditt band bättre! Här utvecklas du både som musiker och scenpersonlighet. Via feedback, nätverkande och möten med andra artister samlar du på dig massor av bra erfarenheter.

Marknadsför dig och få kontakter

Genom Livekarusellen har du stor möjlighet att synas för publik och i media. Du kan också marknadsföra dig via din egen artistprofil här på livekarusellen.se samt på vår Facebook och Instagram.

Du träffar också arrangörer, andra artister, publik och andra viktiga kontakter som kan ge ditt musikkarriär en skjuts. Kontakterna du får genom Livekarusellen ger ofta ännu fler spelningar efter de tre turnéstoppen.

Fler möjligheter

Resan är målet i Livekarusellen, och vi kryddar gärna den med lite extra möjligheter vi tror kan hjälpa än mer för dig och din utveckling.

De som blir uttagna i distriktsfestivalen får ett gig till på den stora riksfestivalen. Du står då på en professionell scen, och spelar med andra från alla distrikt.

Alla som går vidare till riksfestivalen får en chartrad turnébuss för att transportera sig själva och sina fans dit.

I distriktsfestivalerna kan det också finnas studioinspelningar, promotionhjälp eller musikutrustning att få. Se ditt lokala distrikt för vad som gäller.

Årets instrumentalist och Årets scenpersonlighet brukar delas ut. Se ditt lokala distrikt vad som gäller.

Riksfestival

Varje år samlar vi deltagare från landets alla distrikt för en gemensam turnéavslutning, där vi uppträder igen och ger utmärkelser till grymma egenskaper ni utvecklat under säsongen, både som grupp och individuellt.

Inloggning

När ni ansökt och blivit uttagna till Livekarusellen får ni en inloggning där ni kan uppdatera er profilsida. Visa vad ni har på Youtube, Soundcloud, er egen hemsida, Facebook, Instagram m.m. Skriv några rader om vilka ni är och ladda upp bilder. Det är också här ni loggar in för att ta del av den feedback ni får från artistcoacher och övriga efter alla turnéstopp.

Livekarusellen finns i hela Sverige

Målet är att Livekarusellen ska genomföras i hela landet. Alla är välkomna att delta. Vi har delat in Livekarusellen i distrikt och som oftast består av ett eller två län. 

Utifrån olika lokala omstädnigheter och förutsättningar så genomförs inte alltid Livekarusellen i alla län. Om distriktet du bor i inte arrangerar någon karusell i år så är ni varmt välkomna att ansöka i något annat distrikt.

Så hoppas vi att vi är tillbaka lokalt kommande år!

Livekarusellens arrangörer

Vi som arrangerar Livekarusellen är Studiefrämjandet i samarbete med fritidsgårdar, föreningar och lokala arrangörer.

Studiefrämjandet finns i hela Sverige och har en omfattande musikverksamhet: * 4.000 band * 17.000 deltagare * 100 musikhus * 1.500 replokaler * 65 egna studios.

Besök studieframjandet.se/musik för mer information.

Kontaktuppgifter till oss som jobbar med Livekarusellen >>

Se även

Turnéinfo >>

Historia >>

Tidigare band i Livekarusellen >>

Dela sidan